زمان اجرا ترمووود
با توجه به اینکه ترمووود محصولی طبیعی بوده و سطحی آسیب پذیر دارد ممکن است با برخورد اشیاء تیز و یا فعالیت هایی چون دوغاب ریزی یا برش کاری سنگ کیفیت اولیه خود را از دست بدهد و ظاهر آن مانند قبل نباشد، بنابراین در نماهای ترکیبی (ترمووود و دیگر متریال ها) آخرین مرحله نصب، اجرای متریال ترمووود خواهد بود. اما به دلیل دو مرحله ای بودن اجرای نماهای چوبی و نیاز به شاسی کشی فلزی اولین مرحله در اجرای نما، زیرسازی و یا همان آهن کشی است. پس به این ترتیب برای اجرای نماهایی که ترمووود در آن به کار می رود مراحل به شرح ذیل می باشد.
۱- شاسی کشی فلزی ۲- اجرای دیگر متریال ها ۳- نصب ترمووود
نحوه حمل ترمووود به کارگاه و رنگ آمیزی
پس از انتخاب مقطع بهتر است چوب ها در کارگاه رنگ آمیزی و در نایلون های حباب دار بسته بندی شده و به محل پروژه حمل گردد. اگر ترمووود پس از نصب بر روی کار رنگ شود به دلیل انعکاس متفاوت نور خورشید بر سطح آن و به دلیل عمودی بودن رنگ آمیزی ممکن است کیفیت آن مطلوب نشود و نتیجه کار نمایی چند رنگ و غیر یکدست باشد. لازم به ذکر است قسمت هایی از چوب که به علت برش کاری رنگ نشده را می توان روی نما با دقت رنگ آمیزی کرد. باید دقت شود تا زمان استفاده از چوب نباید آنها را از نایلون های حباب دار خارج کرد الخصوص در زمان حمل به طبقات به دلیل بلند بودن الوارها و آسیب پذیر بودن، باید با دقت بیشتری حمل شوند.
روش های اجرا ترمووود
روش اول: معمولا طراحان به جهت تنوع در نما، متریال ها را در سطوح و ترازهای مختلف طراحی می کنند به همین دلیل عقب و جلو کردن احجام در نما فقط به واسطه ی حجم سازی توسط آهن کشی امکان پذیر است. پس می توان اولین گام در اجرای یک نمای زیبا با طراحی خاص را شاسی کشی دانست. برای این کار ابتدا باید محل اتکا شاسی ها را محیا کنیم، اگر ساختمان اسکلت فلزی باشد به راحتی می توان از بدنه اسکلت ستون ها و پلها دستک گرفت اما اگر اسکلت بتنی باشد باید قبلا و به هنگام بتن ریزی در فواصل متغییر صفحه فلزی قرار داد. اگر به علت نا آگاهی کارفرما صفحه های فلزی اجرا نشده باشد می توان صفحه ها را به صورت روکار به وسیله بولت به نما متصل کرد و سپس ساپورتها را از همان صفحه بگیریم. لازم به ذکر است اگر برای نصب پنجره ها قرار شد از چهارچوب فلزی استفاده شود به دلیل تعیین کف ، حدود پنجره ها و باز شوها و همچنین برای گرفتن دستکهای احتمالی از چهارچوب فلزی در این مرحله بهتر است نصب گردد. پس از محیا کردن نقاط اتکا باید از بالاترین قسمت آویزهایی با سیم مفتول به ازای هر تراز آویزان نموده تا اندازه ها در طبقات مختلف به صورت یکسان بوده و همچنین بتوان اعضای عمودی شاسی را به صورت کاملا عمود اجرا نمود و اصطلاحا نما را قپانی کرد.
نکته ۱: بهتر است تا مطمئن نشدن از اندازه و ابعاد دستکها را با جوش تک خال به بدنه متصل کنید که در صورت اشتباه متقبل هزینه و زمان کمتری برای اصلاح آن شوید و پس از اطمینان حاصل نمودن از ابعاد ، آنها را بصورت کامل به بدنه متصل کنید.
نکته ۲: بهتر است اندازه های نهایی و برآورد دقیق از مقدار چوب لازم در این مرحله صورت بگیرد.
نکته ۳: به دلیل سبکی وزن ترموود مقطع فولاد مورد نیاز برای اجرای آهن کشی عموماً از پروفیل های فولادی با مقطع 40×20 و 40×40 خواهد بود.
برای نصب مطمئن چوب ها بهتر است فواصل دستکها بین 50 تا 60 سانتیمتر باشد و حتما لبه های اتصال جوش با فرز ساب زده شود که زائده جوش بعداً مانع نصب چوب زیرسازی نشود. حتما باید تمامی قوطی ها با تراز و شاقول چک شوند که خطای اجرا کم شود. برای اجرای نماهای قوسی پروفیل ها باید با دقت نورد شوند تا قوس نهایی به راحتی اجرا شود.
بعد از اتمام شاسی آهنی می توان باقی عملیات اجرا مثل سنگ کاری، آجرکاری، سیمانکاری و … را ادامه داد و همانطور که قبلاً اشاره شد در مرحله آخر ترمووود نصب گردد. برای شروع نصب ترمووود باید ارتباط مابین فلز و ترمووود را با چوب زیرسازی قطع نمود. این عمل به دلیل اختلاف ظرفیت حرارتی فلز و چوب و ضریب انبساط طولی آنهاست و همچنین در برخی اوقات به جهت تراز نمودن و مانور بیشتر روی سطح نهایی قابل استفاده است. معمولا از مقطع ۵×۳ سانتیمتری برای چوب های زیرسازی و از نوع چوب روسی استفاده می شود و با پیچ گالوانیزه سر مته به بدنه فلزی متصل می گردد. فواصل بین پیچ ها بسته به کیفیت چوب زیرسازی و نقشه اجرایی بستگی دارد و معمولا می توان با فواصل 30 تا 50 سانت پیچ نمود.
نکته ۴: برای اجرای نماهای قوسی بهتر است چوب های زیرسازی را با گیره به نما متصل و سپس پیچ نمود. برای اتصال بهتر می توانیم آنها را با مفتول ببندیم، در مواردی ممکن است نیاز باشد چوب زیرسازی را برای اجرای بهتر قوس شیار زد تا چوب به راحتی خم شود. بعضی از مجریان نصب این عمل را با خیس کردن چوب و انعطاف بهتر آن اعمال میشود.
برای تکمیل این بخش از اجرا باید به این نکته اشاره نمود که جهت نصب ترمووود نهایی هر چه که بود باید شاسی فلزی و چوب زیرسازی بر خلاف آن اجرا شود یعنی اگر چوب های نهایی قرار ست افقی نصب شود باید شاسی آهنی و چوب زیرسازی عمودی نصب شود و بلعکس.
قبل از نصب ترمووود اندازه ها با دقت بریده شود سپس می توان آنها را به طور موقت با میخ اسکا نصب نمود. فواصل بین چوب ها در فصول سرد بین 3 تا 5 میلیمتر و در فصول گرم بین 5 تا 7 میلیمتر خواهد بود.
نکته ۵: در چوبهایی که بصورت فاق و زبانه هستند باید چوب ها بصورت کامل متصل نشوند و فضایی در حد 1 تا 2 میلیمتر برای ضریب انبساط طولی در نظر گرفته شود
نکته ۶: برای مقطع قوسی بهتر است از مقاطع با عرض کم مانند ۹۲×۲۱ استفاده شود که اجرا حجم قوسی به راحتی صورت پذیرد.
بعد از نصب ترمووود با نخ رنگی محل نصب پیچ ها را معین نموده تا به صورت دقیق و پشت سر هم نصب شوند، قبل از پیچ کردن باید محل سوراخ ها را با مته مخصوص(خزینه) سوراخ نمود تا از ترک خوردن ترمووود جلوگیری شود، باید دقت شود در محل هایی که چوب بصورت 90 درجه نصب می شود از فارسی بر کردن خوداری شود که پس از گذر زمان لبه کار به علت انبساط و انقباض به هم نخورد و به صورت 90 درجه اجرا شود و قسمتهای برش خورده بر خلاف نمای اصلی اجرا گردد. معمولا توصیه می شود جهت زیبایی هرچه بیشتر نما باید از پیچ های گالوانیزه رنگی هم رنگ نما یا مشکی استفاده شود.
نکته۷: اگر قسمتهایی به دلیل برش اشتباه سوراخ یا باز ماند می توان آنها را با چسب سیلیکون بی رنگ و براده چوب مخلوط و سوراخها را با ملات مذکور پر کرد.
روش دوم: تفاوت این روش با روش اول فقط در زیرسازی آن است. بطوریکه بجای آهن کشی می توان سطح سیمانکاری شده ای به ضخامت حداقل 3 سانتیمتر اجرا نمود که این سطح باید کاملا تراز و شاقول باشد سپس چوبهای زیرسازی بصورت رول پلاک یا میخ و تفنگ هیلتی بعد از خشک شدن سیمانکاری نصب نموده و طبق مراحل روش اول چوبهای ترمووود را نصب کرد. مزیت این سیستم این است که سطح کمتری از نما بیرون میزند چون ضخامت شاسی فلزی حذف خواهد شد، همچین به لحاظ هزینه ایی مقرون به صرفه تر خواهد بود.